Op stap naar...

 

School en CLB

De Vrije Centra voor leerlingenbegeleiding willen de scholen waarmee zij samenwerken, ondersteunen in de planning en uitvoering van het educatieve luik van hun onderwijsloopbaanbegeleiding. De Op-Stap-methodiek vormt de ruggengraat van dit aanbod.

School en CLB stellen best een stappenplan op waarin de keuzebegeleiding wordt beschreven:
wie doet wat en wanneer ? Dit is niet enkel handig voor de leerkracht en de clb-medewerker maar is vooral bedoeld om de leerlingen en hun ouders goed te informeren én te sensibiliseren.

Hieronder enkele voorbeelden van stappenplannen ter inspiratie. Vind je ze goed ? Of net niet ?


 Ook een voorbeeld-stappenplan voor wie al in het 5de leerjaar wenst te starten.


Een presentatie van het nieuwe ‘Op Stap naar het Secundair Onderwijs’ op het CLB of op school kan via twee downloadbare powerpoints met notitiepagina’s:

Beschik je over één uur of één lesuur dan kan je gebruik maken van de slides én de notitiepagina’s van de powerpoint: “Op Stap naar het SO voorstelling”

Wens je een meer diepgaande en dus ook meer uitgebreide voorstelling te verzorgen dan kan je gebruik maken van de powerpoint:
  • “Op Stap naar het SO voorstelling met oefeningen”
  • VCLB-Asse stelt een aangepaste versie ter beschikking met verwijzingen naar de juiste pagina’s in het boekje en in de handleiding
Download de powerpoint
Download de powerpoint
Logo's en icoontjes
Publicaties De opstappertjes
Keuzewerkboek: Op stap naar het SO Sensibiliseren: hartje
Handleiding: Op stap naar het SO Breed verkennen: verrekijker
keuzewerkboek: voor leerlingen uit het BLO Verkennen in de diepte: vergrootglas
  Zelfconceptverheldering: spiegel
  Kiezen: wegwijzer
  Binden: anker
De Op-Stap-methodiek is gebaseerd op het studiekeuzetakenmodel van Verschueren en Germeijs ( Schoolpsychologie, K.U.Leuven ). Voor de leerlingen presenteren we de studiekeuzetaken aan de hand van 6 symbolen die door het figuurtje ‘Opstapper’ worden aangebracht: